Северна Корея заяви в четвъртък, че ще разположи по-силни въоръжени сили

...
Северна Корея заяви в четвъртък, че ще разположи по-силни въоръжени сили
Коментари Харесай

КНДР се отказа от военната сделка с Южна Корея

Северна Корея съобщи в четвъртък, че ще разположи по-силни въоръжени сили и нови оръжия на границата си с Юга, ден откакто Сеул спря част от военното съглашение от 2018 година сред двете Кореи в символ на митинг против изстрелването на шпионски спътник на Пхенян, предава " Ройтерс ".

Министерството на защитата на Северна Корея съобщи в изказване, предадено от новинарската организация KCNA, че ще възвърне всички военни ограничения, които е спряло по силата на съглашението с Южна Корея, което има за цел да понижи напрежението по общата им граница.

" Отсега нататък нашата войска в никакъв случай няма да бъде обвързана от Военното споразумение Север-Юг от 19 септември ", се споделя в изказването. " Ще оттеглим военните стъпки, подхванати за попречване на военно напрежение и спорове във всички сфери, в това число сухопътни, морски и въздушни, и ще разположим по-мощни въоръжени сили и нов вид военна техника в района по продължение на демилитаризираната зона. "

Изстрелването на спътник във вторник беше третият опит на Севера тази година след два неуспеха и последва рядко пътешестване на севернокорейския водач Ким Чен Ун до Русия, по време на което президентът Владимир Путин даде обещание да помогне на Пхенян да построи спътници.

Южнокорейски чиновници споделиха, че последното изстрелване най-вероятно включва съветска техническа помощ в рамките на разрастващо се партньорство, при което Пхенян доставя на Русия милиони артилерийски снаряди.

Русия и Северна Корея отхвърлиха оръжейни покупко-продажби, само че дадоха обещание по-задълбочено съдействие, в това число за спътници.

В сряда Южна Корея спря част от междукорейската сделка в отговор на изстрелването на Пхенян и съобщи, че неотложно ще ускори наблюдението по мощно укрепената граница със Севера.

Северна Корея упрекна Южна Корея, че е отменила договорката, известна като Всеобхватното военно съглашение (CMA), и сподели, че Сеул ще бъде държан  " напълно виновен при положение, че избухне безвъзвратен конфликт " сред двете Кореи.

Изявлението на Северна Корея пристигна часове откакто тя изстреля балистична ракета към морето край източното си крайбрежие късно в сряда. Южнокорейските военни споделиха, че изстрелването наподобява е било несполучливо.

Говорител на Държавния департамент на Съединени американски щати сподели, че решението на Южна Корея да спре част от CMA е  " внимателен и въздържан отговор ", цитирайки " непридържането на Северна Корея към съглашението ".

Южна Корея възобнови потреблението на разследващи самолети с екипаж и БЛА в граничната зона в сряда, заяви организация Yonhap.

Пактът Север-Юг беше подписан на среща на върха през 2018 година сред Ким Чен Ун и тогавашния президент на Южна Корея Мун Дже-ин, една от най-конкретните ограничения, произлизащи от месеци на дипломация, която се спря до 2019 година

Мун Чунг-ин, професор в университета Йонсей, който е бил специфичен консултант на президента Мун по време на диалозите с Ким, сподели, че макар че Северна Корея не е спазвала всички детайли на съглашението, разпадането на CMA може да усили риска от борба на границата.

" Случайните конфликти могат да ескалират в пълномащабен спор, в това число нуклеарни удари ", сподели той. " Имаме всички учредения да се опитаме да понижим риска и напрежението и вместо това Югът върви в противоположната посока.

Критиците споделиха, че пактът отслабва способността на Сеул да следи Северна Корея и че Пхенян е нарушил съглашението.

" CMA беше положително съглашение на доктрина, защото намаляването на риска и ограниченията за създаване на доверие и сигурност са от изгода и за двете страни, като понижават риска от тактически конфликти и непреднамерена ескалация ", сподели Брус Клингнер, бивш анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР